Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a ajuns, luni, în județul Vrancea, unde a făcut o vizită la Spitalul Județean Focșani, dar și în alte centre medicale. Ca o primă decizie, Spitalul Județean are o conducere militară. (CITTEȘTE ȘI: RAED ARAFAT, SEMNAL DE ALARMĂ ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”ROMÂNIA NU A TRECUT HOPUL. LUCRURILE MERG ÎN MAI RĂU”)
„Ca primă intenţie, având în vedere că tot managementul spitalului judeţean este infectat cu COVID-19 – managerul şi ceilalţi sunt contacţi, am luat decizia împreună cu ministrul Apărării să dăm un ordin de misiune în care managementul pe perioada stării de urgenţă să fie asigurat de cadre militare medicale venite din ţară de la Spitalul din Braşov, precum şi de aici de la spitalul militar”, a spus Tătaru.
„Evaluăm întreg personalul de la Spitalul Județean și Ambulanță. Tot în acest context vom face în perioada următoare verificări la DSP. Consider că a fost o anchetă epidemiologică care a scăpat de sub control sau nu a fost suficient evaluată. Rămâne ca această anchetă să fie reluată pentru fiecare caz în parte și fiecare confirmat va naște o altă anchetă epidemiologică. După evaluarea pe care o vom face și la spital și la DSP, vom putea discuta mai multe”, a mai anunțat ministtrul Sănătății.
Există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, dar şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie. Autoritățile spun că aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România. (NU RATA: UN CUNOSCUT ARTIST I-A SCRIS LUI KLAUS IOHANNIS ÎN PRIVAT. ”AI IDEE CÂND…?” CARE A FOST REACȚIA PREȘEDINTELUI)
“Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent.
Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru pentru Digi24.